El far de Cala Figuera, observatori d´aus
Palma
16/02/2016
Cada primer dissabte de mes, els observadors d’aus marines o seawatchers integrats a la xarxa d’observatori d’Aus i Mamífers marins RAM ocupen diferents talaies de les costes espanyoles i portugueses. A Mallorca, el passat 6 de febrer, el punt d’observació va ser el far de Cala Figuera on es van poder comptabilitzar fins a 306 aus marines de les que 256 van ser virots petits, l’única au marina endèmica d’Espanya.
L’observació d’aquestes aus és fonamental per a la seva conservació. El virot petit, per exemple, és una espècie molt amenaçada que es troba en perill d’extinció. Cria només a les Illes Balears però en els seus desplaçaments pot arribar fins a l’Atlàntic i el Cantàbric.
Precisament el far de Cala Figuera és un punt d’observació ideal per la seva proximitat a les illes de Dragonera i de Cabrera, on aniden aquestes aus. La intenció dels observadors, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de Balears (APB), és repetir cada mes aquesta activitat.
Segons la documentació que han compartit amb l’APB els seawatchers del far de Cala Figuera, es varen poder observar fins a 73 virots per hora, des de les 8 fins a les 12 del matí, que es movien, sobretot, d’est a oest, cercant aliment a la zona propera al cap de Cala Figuera. La majoria de les aus es varen veure entre les 8 i les 8.30 del matí.
A més del virot petit, el cens recull altres vuit espècies diferents, com la gavina vulgar (83 aus), la llambritja de bec llarg (21), el corb marí (24), el corb marí gros (4), un mascarell atlàntic, un agrò blanc i un falcó pelegrí.
El cens el varen fer voluntaris del Grup d’Ornitologia Balear (GOB) i hi col·laboraren membres de l’Associació d’Amics dels Fars. A més del far de Cala Figuera, altres punts que consideren interessants per a l’observació de les aus marines a Mallorca són: davant el faro de Cap Salines i des d’un acantilat situat a 1 quilòmetre aproximadament del far de Portocolom.