La modificació del Pla Especial del Port de Palma permetrà l'autosuficiència energètica de l'Estació Marítima núm. 4

La modificació del Pla Especial del Port de Palma permetrà l'autosuficiència energètica de l'Estació Marítima núm. 4

Con la colocación de una pila de hidrógeno verde y la instalación de placas fotovoltaicas.

Palma

14/03/2022
Environment and CSR Technology and innovation Transport and infrastructure

La recent aprovació del tràmit de la modificació puntual del Pla Especial del Port de Palma per part de l’Ajuntament de Palma permetrà la reconversió de l’Estació Marítima núm. 4 (EM4) en un edifici intel·ligent i autosuficient energèticament, amb la col·locació d'una pila d'hidrogen verd i la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

L’acord aprovat per la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma, que haurà de ser ratificat pel Ple, permet traslladar l’edificabilitat d’uns 3.000 metres cúbics, fruit de la demolició de dos edificis del Contramoll-Mollet a l’EM4, on l’Autoritat Portuària de Balears (APB) té previst ampliar els serveis oferts als passatgers de creuers i de línia regular, amb la millora de la zona de gestió de maletes i la del flux de desembarcament.

A la coberta de l'edifici s'instal·laran plaques fotovoltaiques i adossat a aquest edifici s'ubicarà una pila d'hidrogen verd per generar electricitat. Es tracta d'un projecte pilot al port, relacionat amb la iniciativa Power to Green Hydrogen Mallorca, liderada pel Govern de les Illes Balears, amb la participació d'Acciona Energía i Enagás. A més, hi participen Cemex i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE).

Descarbonització dels ports

Amb aquestes actuacions l'APB preveu transformar de manera gradual totes les estacions marítimes que es troben als cinc ports d'interès general que gestiona i situar-se com a referent a nivell autonòmic i estatal quant a descarbonització. L'objectiu és que l'energia requerida per al funcionament de les estacions marítimes sigui coberta per energia procedent de fonts renovables.

Cinc principis essencials treballen per garantir el rendiment final de l'edificació: aïllament tèrmic, fusteria d'altes prestacions, absència de ponts tèrmics, sistema de ventilació mecànica de doble circuit i estanqueïtat de l'aire. Les implicacions d'aquest nou mètode de construcció són enormes, perquè transformen molts dels procediments de disseny, construcció i gestió dels edificis cap a una major eficiència energètica dels mateixos.

Actualment l'edifici ja compta amb les mesures d'estalvi energètic més modernes i normes d'accessibilitat universal. A més, té una climatització controlada per un sistema de gestió domotitzat que ajusta l'aportació d'aire condicionat a les necessitats de confort dels passatgers, depenent de l'ocupació de l'immoble i de l'estació de l'any. A més, el consum d’aigua calenta sanitària de l’edifici queda cobert en un 72% per plaques solars tèrmiques.