L'APB impulsa l'electrificació de molls als ports de Palma, Eivissa i Maó amb nous sistemes OPS en mitja tensió

L'APB impulsa l'electrificació de molls als ports de Palma, Eivissa i Maó amb nous sistemes OPS en mitja tensió

Prop de 10 milions d'euros en les obres dels dos primers punts de connexió al port pitiús, el segon a la capital balear i el primer a l’illa de Menorca

Palma

20/05/2025
Umwelt und Verantwortung der Unternehmen Next Generation UE Technologie und Innovation Verkehr und Infrastruktur

L'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha contractat la instal·lació de quatre nous sistemes OPS (Onshore Power Supply) —també coneguts com a cold ironing— als ports de Palma, Eivissa i Maó per un import proper als deu milions d’euros. Aquestes infraestructures permetran als vaixells connectar-se a la xarxa elèctrica des de terra durant la seva estada al port, eliminant la necessitat de mantenir en funcionament els motors auxiliars i, amb això, reduir les emissions contaminants i la contaminació acústica a les zones urbanes properes.

El president de l’APB, Javier Sanz, ja va destacar en el seu moment “l’impuls decidit” que està duent a terme l’organisme portuari en l’electrificació dels molls, que té un efecte directe en el procés de descarbonització de les operacions portuàries i, per tant, en la “sostenibilitat ambiental”, però també “en el benestar dels veïns del port, que notaran una reducció del soroll durant les escales dels vaixells al port”.

Al port de Palma, on ja està en funcionament un primer punt OPS en baixa i mitja tensió per a ferris i fast-ferries als molls de Ponent, s’ha adjudicat recentment la instal·lació d’un segon sistema en mitja tensió amb una potència de 1.600 kW, ubicat als molls Comercials. Aquesta nova infraestructura permetrà la connexió de ferris que operen en línia regular, ampliant així la cobertura del sistema actual i reforçant el procés de descarbonització de les operacions portuàries.

L’empresa adjudicatària ha estat Sampol per 2,4 milions d’euros, que ja va implementar el primer OPS en el mateix port.

Nous punts a Eivissa i Maó


Al port d’Eivissa també s’instal·laran dos sistemes OPS en mitja tensió, amb una potència total de 1.600 kW cadascun, ubicats als molls de Botafoc, cosa que permetrà connectar simultàniament dos vaixells. Aquesta doble connexió incrementarà l’eficiència operativa i reduirà de forma substancial les emissions atmosfèriques i el soroll generat a l’entorn portuari, en línia amb l’estratègia de sostenibilitat i millora de la integració port-ciutat.

El contracte també ha estat adjudicat a Sampol, per un pressupost d’execució de les obres de 4,69 milions d’euros.

Per la seva banda, al port de Maó, s’ha adjudicat l’execució d’un sistema OPS en mitja tensió amb una potència de 1.600 kW, que s’ubicarà als molls del Cós Nou, permetent la connexió de ferris i altres vaixells. Aquest nou punt de subministrament suposa un pas important cap a un model d’operacions portuàries més netes i silencioses, especialment rellevant per als residents a l’entorn del port.

L’adjudicació ha recaigut en la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per FCC i COMSA per 2,84 milions d’euros.

Cofinançament europeu


Aquestes actuacions s’emmarquen en l’aposta decidida de l’APB per la sostenibilitat ambiental i l’eficiència energètica a les seves instal·lacions portuàries. L’electrificació de molls dels cinc ports d’interès general que gestiona (Palma, Alcúdia, Eivissa, Maó i la Savina) té una previsió d’inversió total aproximada de 100 milions d’euros fins a l’any 2030, cofinançats en un 40 % pels fons europeus NextGenerationEU.

Es calcula que cadascun dels projectes pot aportar 15 llocs de feina de forma directa.